Cum igienizam implanturile dentare?
Pentru mentinerea rezultatelor obtinute dupa reabilitarea danturii cu ajutorul implanturilor dentare este foarte important sa constientizam ca bacteriile se pot depune si pe suprafata implanturilor, la fel cum se depun si pe dintii naturali. Astfel o igienizare orala corect facuta de catre pacient, dar si detartrajul profesional, facut periodic in cabinetul stomatologic, reprezinta lucruri foarte importante.
Cum se realizeaza igiena implantului dentar?
Igienizarea implanturilor si a lucrarilor protetice inserate peste implanturi (proteze dentare fixe pe implanturi) se realizeaza la fel ca in cazul dintilor naturali, cu periuta dentara, printr-o tehnica corect condusa. Doar periajul nu este suficient. Trebuie completat cu utilizarea atei dentare, o ata speciala cu care se curata zona de sub lucrare, care este in contact cu gingia. Foarte importanta este si folosirea dusului bucal, care, prin presiunea apei, indeparteaza resturile alimentare si bacteriile din zonele mai putin accesibile.
Este foarte important ca, dupa operatia de inserare de implanturi, pacientul sa aiba grija de tratamentul realizat. Astfel, el trebuie sa aiba o igiena riguroasa, sa vina la controale periodice, iar rezultatele vor fi multumitoare. In caz contrar, se ajunge la periimplantita.
Periimplantita este afectiunea tesuturilor din jurul implanturilor. Astfel, un pacient care nu are grija de implanturile dentare printr-o igiena riguroasa poate sa ajunga la periimplantita. Se resorb tesuturile din jurul implanturilor, iar terapia implantara poate sa fie pusa sub amenintare din cauza periimplantitei.
Cum se realizeaza igienizarea profesionala in cazul restaurarilor totale ale danturii cu implanturi si lucrari/proteze dentare fixe?
Dupa reabilitarea orala completa cu lucrare dentara sau proteza fixa pe implanturi, igienizarea profesionala se realizeaza in cabinetul stomatologic in urmatorul fel: pacientul se prezinta o data la sase luni pentru controlul periodic. In momentul controlului lucrarea este desurubata de pe implanturi, se curata foarte bine, si se evalueaza starea tesuturilor din jurul implanturilor.
Daca igienizarea realizata de pacient acasa este defectuoasa, exista posibilitatea ca sub lucrarea protetica pe implanturi (proteza dentara) sa se acumuleze placa bacteriana. Aceasta placa bacteriana inflameaza tesuturile din jurul implanturilor dentare, astfel incat pot sa apara probleme pe viitor. De aceea, este recomandat ca pacientul sa viziteze medicul stomatolog o data la sase luni, pentru o curatare profesionala.