fbpx

Abcesul Dentar

Abcesul dentar este una din cele mai frecvente urgente stomatologice. Abcesul dentar este o infectie bacteriana care se manifesta prin aparitia unei colectii de puroi la varful sau in partea laterala a unui dinte.

Abcesele dentare se pot forma in diverse zone ale cavitatii bucale; netratate, acestea pot difuza in zonele si tesuturile invecinate provocand uneori infectii extrem de grave.

Din acest motiv, pacientii care observa aparitia unui abces dentar trebuie sa consulte cat mai repede un medic stomatolog.
Exista 2 tipuri de abcese dentare, ambele fiind cauzate de infectii bacteriene. Diferenta dintre cele 2 tipuri de abces este punctul de plecare al infectiei.

SIMPTOME SI SEMNE

Abcesele dentare se pot forma extrem de rapid. Cel mai neplacut simptom pentru pacienti este durerea intensa care poate difuza si in zonele invecinate: cap, gat, urechi, obraz. Totusi, nu toate abcesele dentare evolueaza cu dureri. Uneori, pacientii nu experimenteaza dureri (sau acestea sunt de intensitate redusa) fiind vizibila doar colectia purulenta care apare ca o umflatura in dreptul dintelui afectat.

Ce alte simptome si semne pot aparea in cazul unui abces ?

 • dureri pulsatile la nivelul dintelui afectat care cresc treptat in intensitate
 • dureri la nivelul gatului, urechii sau osului maxilar de aceeasi parte cu dintele afectat
 • durerile cresc in intensitate: 
 1. in timpul masticatiei
 2. in pozitia culcat
 3. la atingerea dintelui
 4. la cald
 • respiratie urat mirositoare si/sau un gust neplacut in gura
 • dificultati la masticatie si/sau inghitirea alimentelor
 • aparitia unei colectii de puroi sub forma unei umflaturi (sau tumefieri) in dreptul dintelui afectat (fie spre obraz fie spre limba sau palat)
 • gingia la acest nivel este rosie si tumefiata
 • dintele isi poate schimba culoarea si poate deveni mobil

in cazul abceselor mai mari, tumefierea obrazului sau fetei in partea corespunzatoare acestuia daca abcesul a difuzat in zonele invecinate, pacientul poate dezvolta febra, frisoane, dureri de cap si stare generala alterata.

TRATAMENT

In cazul abceselor dentare este important ca pacientii sa consulte de urgenta un medic stomatolog. Abcesele dentare nu se vindeca niciodata de la sine; mai rau, acestea pot provoca complicatii in zonele invecinate care pot fi uneori extrem de grave.

Nu este indicat sa apelati la medicul de familie decat daca doriti ca acesta sa va prescrie anumite medicamente calmante.

Ce putem face pentru ameliorarea durerii si a celorlaltor simptome ?

In timpul in care asteptati pentru a fi primit de un cabinet stomatologic, puteti intreprinde anumite actiuni care va pot ameliora simptomele:

 • Medicamente care calmeaza durerea cum ar fi Nurofen, Ketonal, Algocalmin, Paracetamol etc. Multi pacienti au anumite medicamente calmante pe care “le prefera”. Daca nu sunteti sigur, puteti intreba medicul dumneavoastra de familie.
 • Evitati alimentele sau bauturile calde care va pot agrava durerile.
 • Incercati sa consumati alimente cat mai moi si folositi cealalta parte a cavitatii bucale pentru masticatie.
 • Folositi o periuta de dinti cu peri moi mai ales in jurul dintelui afectat.
 • Clatiti-va de cateva ori cu o solutie salina; dizolvati o jumatate de lingurita de sare intr-un pahar cu apa.

Aceste masuri au rolul de a ameliora temporar simptomele si nu trebuie folosite pentru a amana vizita la un cabinet stomatologic.

pru-dent-icon

Autor

PRU-DENT

Clinică stomatologică multidisciplinară, ce oferă pacienților săi tratamente stomatologice de calitate și soluții inovative de reabilitare orală.