fbpx

Extractie sau tratarea dintelui !?

Cauzele durerii dentare sunt multiple, cele mai frecvente sunt cariile profunde.Pentru a înțelege dacă merită să salvați un dinte este posibil doar cu o examinare atentă de către un medic stomatolog, medicul stomatolog dr. Pruteanu Vasile expune mai jos cele mai frecvente cauze ce conduc la extractia unui dinte:

  • un proces inflamator în țesuturile rădăcinii și nu poate fi oprit și vindecat, atunci trebuie extras. Uneori oamenii nu se plâng de durere, dar dinții lor sunt grav deteriorați – rămân doar rădăcinile, acestea, adesea nu mai fac obiectul unui tratament suplimentar și trebuie extrase, iar in locul lor se va insera un implant dentar. Dacă un astfel de dinte nu este îndepărtat la timp, infecția se va răspândi tot mai mult, pe o suprafata mai mare, afectand dintii si tesuturile adiacente;
  • dintii deteriorati de carii severe – recuperarea este imposibilă, au o indicație, fără îndoială, pentru extractie. De asemenea, medicul trebuie să recurgă la măsuri radicale in cazul afectiunilor parodontale complicate, de exemplu, atunci când nici o metodă de tratament nu poate elimina mobilitatea puternică a dinților.
  • Dinții cu coroana distrusă (inclusiv rădăcinile) nu pot fi folosiți pentru fixarea protezelor, deoarece pot fi considerați un focar cronic al infecției odontogene;
  • pregatirea unui tratament ortopedic (protezare) – dinții care au ieșit din planul de ocluzie, sunt îndepărtați, inclusiv dacă ramâne un singur dinte pe maxilar și interferează cu fixarea protezei.

In majoritatea cazurilor, dinții pot fi salvati prin tratarea lor endodontică (tratament pe canalul radicular) și refacerea coronară prin ramforsare cu pivoti endodontici speciali. Tratamentul endodontic nu este dureros (se face anestezie locală dacă este cazul) și poate fi făcut intr-o sedinta sau doua.

Să nu vă fie frică de durere în timpul procedurii de extractie – instrumentarul și anestezicele moderne permit efectuarea acestor proceduri fără durere. In cele mai multe cazuri medicul stomatolog vă va prescrie medicamentele necesare pentru o vindecare rapidă și fără complicatii.

pru-dent-brasov

Autor

PRU-DENT

Clinică stomatologică multidisciplinară, ce oferă pacienților săi tratamente stomatologice de calitate și soluții inovative de reabilitare orală.