fbpx

Sângerează gingia !?

Gingiile sănătoase nu ar trebui să sângereze niciodată. Dacă ţi se întâmplă frecvent acest lucru, ai făcut cunoștință cu acest articol și practici un periaj corect, de 2 ori pe zi timp de o săptămână și tot îți sângerează gingiile, solicită o programare la Pru-Dent pentru o consultație.

Gingia, fiind un indicator al sănătății organismului, rezultă că pierderea sănătății acesteia poate afecta sănătatea generală. Recunoaștem gingia sănătoasă după fermitate și culoarea sa roz. Menținerea sănătății gingiilor și prevenția afecțiunilor gingiilor sunt strâns legate de o igienă corect executată, dar și de controlul stomatologic periodic și igienizarea profesională bianuală. 

Gingia sănătoasă

asa arata gingia sanatoasa

Gingia sănătoasă este de culoare roz pal cu textură punctată și înconjoară dintele ca un guler. Între gingie și dinte există o pungă gingivală, care într-o gură sănătoasă are o adâncime de unu până la trei milimetri. O gingie sănătoasă, nu sângerează când periezi dinții corect

Gingivita

Dacă îți sângerează gingiile in timpul periajului dentar, ai putea avea o inflamaţie care poartă numele de gingivită. Inflamația gingiei este determinată de bacterii. Dacă se acumulează placă bacteriană și rămâne în jurul dintelui, aceasta determină inflamarea gingiei. Acest lucru se observă, deoarece gingia devine roșie, inflamată și sângerează ușor. Inflamația gingiei determină mărirea pungilor gingivale dintre dinte și gingie, făcând mai dificilă posibilitatea de le păstra curate. Gingivita se poate vindeca în totalitate, fără afecțiuni permanente.

Parodontita

asa arata paradontita

Gingivita netratată poate afecta suprafața de fixare a dintelui în osul maxilar și poate duce la pierderea acestuia. Acumularea plăcii sub gingie face ca gingiile să devină inflamate. Pe măsură ce gingiile se umflă, se detașează de dinte. Acest proces formează un spațiu sau „buzunar”, între dinte și gumă. Bacteriile pot crește rapid în buzunare. Acest lucru încurajează acumularea de plăci suplimentare. Dacă este lăsată netratată, parodontita poate distruge ligamentul parodontal și osul alveolar, structurile care susțin dinții. Un alt motiv pentru a îndepărta cu promptitudine placa este că, în timp, devine întărită sau calcificată și se transformă în calcul. Acest lucru este numit în mod obișnuit tartru.

Parodontită avansată

sangereaza gingia

Netratata, boala avansează, bacteriile devin mai multe și mai agresive, ajungandu-se la parodontita (sau parodontoza).

În acest stadiu, gingia este foarte inflamată, există o banda de mucoasă roșu-violacee  deasupra dintelui care sângerează la periaj sau în stadii avansate, chiar și spontan sau în timpul mesticației, apar dureri gingivale și pe radiografie se observa retractia osului care susține dinții. Cu cât retracția este mai mare, cu atat dinții sunt sustinuți mai puțin în os și ajung sa aibă mobilitate. Dacă este netratată în continuare, pot exista fluctuații ale sangerării gingivale pentru ca aceasta devine cronică, dar acest aspect nu înseamnă că dacă o perioada gingiile nu mai sangerează, boala a trecut.  În stadii avansate, dinții pot cădea spontan, uneori cu durere de gingie la locul leziunii.

Daca îți sângerează gingiile și identifici unele dintre simptomele prezentate

SUNA ACUM

pru-dent-brasov

Autor

PRU-DENT

Clinică stomatologică multidisciplinară, ce oferă pacienților săi tratamente stomatologice de calitate și soluții inovative de reabilitare orală.