fbpx

Scrasnesti din dinti !?

Bruxismul este una din cele mai importante cauze, se refera la scrasnirea constienta sau inconstienta a dintilor, de cele mai multe ori in timpul somnului. In timp, acesta duce la abrazarea (tocirea) dintilor creand alte probleme dentare. Cauzele nu sunt intodeauna clare, dar de cele mai multe ori bruxismul este asociat cu stresul, anxietatea si problemele de somn. Totusi, uneori afectiunea poate aparea ca efect secundar al aumitor medicamente, cum ar fi un anumit tip de antidepresiv.

Bruxismul este foarte frecvent printre pacienti, desi nu multi realizeaza faptul ca scrasnesc dintii. Iata asadar cateva semne care pot indica aceasta afectiune:

  • Dinti abrazati
  • Sensibilitate dentara
  • Dureri la nivelul articulatiei temporo-mandibulare (durerea radiaza spre urechi)
  • Dureri frecvente de cap

In aceasta situatie medicul stomatolog iti va recomanda sa porti o gutiera pentru a-ti proteja dintii.

Cum te poate ajuta gutiera?

Scrasnirea dintilor afecteaza smaltul dentar, iar fara protectie dintii se pot fisura sau chiar fractura. Odata distrus, smaltul dentar nu se mai poate regenera. Astfel, protejarea dintilor este esentiala.

Mai mult, inclestarea constanta a maxilarului in timpul somnului poate duce la dureri de cap, dureri la nivelul muschilor fetei si chiar la tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare care cauzeaza dureri cronice la nivelul fetei, maxilarului si gatului.         

Deoarece scrasnitul dintilor in timpul somnului este inconstient, cea mai sigura si eficienta modalitate de a asigura protectia dintilor este de a purta o gutiera ce impiedica arcadele sa se atinga.

Gutierele personalizate sunt realizate de catre medicul dentist astfel incat sa se potriveasca perfect pe dantura pacientului si prin urmare raspund nevoilor dentare specifice. Acestea sunt realizate utilizand un mulaj al dintilor, care este trimis apoi la un tehnician specializat in crearea lucrarilor dentare. Sunt executate dintr-un material dur, durabil, atat pentru arcada superioara, cat si pentru cea inferioara, in functie de cum ii este mai confortabil pacientului.

Asadar, daca experimentezi dureri frecvente de cap si de dinti, gutiera poate ajuta la relaxarea musculaturii si a articulatiei temporo-mandibulare. Programeaza un consult si afla mai multe informatii de la medicul stomatolog!


pru-dent-icon

Autor

PRU-DENT

Clinică stomatologică multidisciplinară, ce oferă pacienților săi tratamente stomatologice de calitate și soluții inovative de reabilitare orală.